فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - پیاپی 3 (تابستان 1388)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
پیاپی 3 (تابستان 1388)

  • 178 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • سید حسین ابطحی، سید محمد موسوی صفحه 1
    در سال های اخیر، منابع انسانی در سازمان ها جایگاه محوری پیدا کرده و عاملی استراتژیک برای اداره سازمان به شمار می رود. پژوهش حاضر، به منظور تدوین استراتژی های مطلوب منابع انسانی در یکی از سازمان های معنوی کشور انجام گرفته است. داده های تحقیق از طریق پرسش نامه، مصاحبه با مدیران و کارشناسان سازمان و نیز مطالعه ی گزارش های موجود استخراج گردیده است. برای تدوین استراتژی های منابع انسانی از روش های تجزیه و تحلیل SWOT و PEST استفاده شده است. هم چنین از مراحل مقدماتی تا ارایه ی استراتژی ها، از آزمون دلفی بهره گیری شده است. براساس نتایج تحقیق، سازمان مورد مطالعه، در فرایند ورودی منابع انسانی از نظر عوامل داخلی و خارجی از وضعیت مناسبی بر خوردار بوده و بالاتر از حد متوسط است؛ زیرا، جمع امتیاز نهایی عوامل داخلی و خارجی از 5/2 بیش تر است. در فرایند های خروجی و نگه داری منابع انسانی، سازمان، از نظر عوامل خارجی وضع مناسبی ندارد و پایین تر از حد متوسط است؛ زیرا جمع امتیاز نهایی عوامل داخلی و خارجی داخلی کم تر از 5/2 است. بنابراین، بهتر است سازمان در فرایند ورودی منابع انسانی، استراتژی های تهاجمی و در فرایند های نگه داری و خروجی، استراتژی های تدافعی را مورد تاکید قراردهد. یافته های تحقیق، مبین این نکته است که سازمان مورد مطالعه با اجرای موفق استراتژی های پیشنهادی می تواند موجب هم افزایی فعالیت ها و ایجاد انسجام و هم آهنگی بین سیاست های منابع انسانی با استراتژی های کلی گردد.
    کلیدواژگان: استراتژی منابع انسانی، تجزیه و تحلیل Swot، تجزیه و تحلیل Pest
  • محمدحسین علیخانی صفحه 25
    در این پژوهش پی آمدهای قصد نشده ی ناشی از جو سازمانی یک مجتمع دانشگاهی در دو مرحله مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله ی اول، 86 نفر از استادان و 288 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه، جو سازمانی مجتمع، به روش توصیفی مورد سنجش قرار گرفت. برای تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی، آزمون t مستقل، تحلیل واریانس تک متغیری و چندمتغیری استفاده شد.
    در مرحله ی دوم پی آمد های قصد نشده ی ناشی از جو سازمانی، به روش کیفی و از طریق مصاحبه ی نیمه سازمان یافته و مشاهده، مورد شناسایی قرار گرفت. بدین منظور با 80 نفر از دانشجویان دوره های مختلف، به صورت گزینشی مصاحبه شد و یافته های به دست آمده، متناسب با روش های کیفی، تحلیل گردید. برای اعتباربخشی و تایید نتایج و راه کارها، از نظرات متخصصان استفاده گردید.
    نتایج پژوهش نشان داد که: جو سازمانی از نظر استادان و دانشجویان، کمی پایین تر از متوسط توصیف شده است؛ دانشجویان، جو را بسته تر از استادان توصیف نموده اند؛ تفاوت بین جو سازمانی دانشکده ها، از لحاظ آماری معنادار نبوده است؛ پی آمدهای پنهان اطاعت پذیری، پذیرش اقتدار سازمانی، سازگاری، ظاهرسازی و ایفای نقش برای موفقیت، عدم تمایل به همکاری گروهی و یادگیری های سطحی برای دریافت نمره، موجب تقویت وابستگی فکری در دانشجویان می شود؛ زمینه و بستر پیشنهاددهی، انتقادگری و تقویت اعتماد به نفس برای دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، پی آمدهای پنهان، اطاعت پذیری، عزت نفس
  • ماندنی تونکه نژاد، علی داوری صفحه 51
    در بررسی مفهوم توسعه ی منابع انسانی، مدل های مزبور به دو رویکرد حوزه ای و وظیفه ای تقسیم می شوند. این مقاله با بهره گیری از مدل های وظیفه ای و حوزه ای و براساس نظریه عمومی عمل به تشریح مدل توسعه ی منابع انسانی از دیدگاه جامعه شناختی می پردازد. هدف اصلی این پژوهش، سنجش ابعاد چهارگانه ی توسعه ی منابع انسانی؛ هویت بخشی؛ یک پارچگی؛ موفقیت؛ و سازگاری با محیط در کارکنان ستادی شرکت ملی نفت ایران است. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای هر سه گروه مدیران، کارشناسان و کارکنان عملیاتی، توجه به چهار بعد هویت بخشی، یک پارچگی، موفقیت و سازگاری با محیط لازم و ضروری است. هم چنین نتایج پژوهش نشان می دهد که اهمیت ابعاد توسعه ی منابع انسانی به جز بعد هویت بخشی و حفظ فرهنگ سازمان، در بین سه گروه متفاوت است.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، ابعاد چهارگانه، نظریه ی عمومی عمل، مدل I، A
  • سیدمسعود پورسعید صفحه 81
    مطابق دیدگاه یادگیری اجتماعی، یادگیری می تواند با مشاهده ی رفتار دیگران و پی آمدهای حاصل از رفتار آنان اتفاق بیفتد. هنگامی که فرد رفتارکارآفرینانه را از یک کارآفرین مشاهده می کند و فرد کارآفرین نیز مورد حمایت اطرافیان قرار می گیرد، این رفتار در فرد مشاهده کننده تقویت شده و پس از طی فرایندهای یادگیری، فعالیت کارآفرینانه را آغاز خواهد کرد.
    تحقیق حاضر، پس از تعیین مدل مفهومی و تایید روایی مدل توسط خبرگان و هم چنین توزیع پرسش نامه و اجرای مصاحبه های نیمه ساخت یافته، با بیست و سه نفر ازکارآفرینان برتر جشنواره ی شیخ بهایی، انجام شده است. روش تحقیق، به شیوه کمی و کیفی است. در بخش کمی، هدف محقق، تعیین اولویت عوامل محیطی، و میزان تاثیرگذاری عوامل مزبور بر توسعه ی منابع انسانی کارآفرین بوده است. یافته های بخش کمی نشان می دهد از دیدگاه کارآفرینان، ابتدا سایر عوامل محیطی (عوامل یادگیری مشاهده ای) با میانگین52/5 و سپس خانواده با میانگین33/5 تاثیر بسیار زیادی بر توسعه ی کارآفرینی دارد. در بخش کیفی، اطلاعات حاصل از مصاحبه ها، پس از پیاده سازی براساس «نظریه ی بنیادی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتیجه ی تحقیق، به صورت مدل علی، زمینه ای و واسطه ای ارایه گردیده است.
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که، مشاهده، نقش بسیار زیادی در تحقق رفتارهای کارآفرینانه دارد. در مصاحبه ها، بارها فرایندهای یادگیری مشاهده ای مورد تاکید کارآفرینان قرار گرفته و اذعان نموده اند که این گونه رفتارها را در اطرافیان مشاهده کرده اند. فراهم نمودن امکان مشاهده ی رفتارهای کارآفرینانه و اقدامات حمایتی دولت، از جمله راهبردهای عملی توسعه منابع انسانی کارآفرین است.
    کلیدواژگان: توسعه ی منابع انسانی کارآفرین، رفتار کارآفرینانه، الگوبرداری، نظریه ی یادگیری اجتماعی، خودکارآمدی، نظریه ی بنیادی
  • برزو فرهی بوزنجانی، محمود حسن بیگی، مهدی هوشنگی صفحه 101
    با توجه به اهمیت فوق العاده و بسیار مهم دوران خدمت سربازی و نیز جوان بودن اغلب داوطلبان خدمت زیر پرچم؛ پرداختن به مسایل و مشکلات رفتاری سربازان وظیفه؛ بسیار ضروری به نظر می رسد. مقاله ی حاضر در راستای اجرای پژوهشی به منظور مطالعه ی مشکلات و مسایل رفتاری سربازان وظیفه در یک یگان سازمان نظامی و دسته بندی و شناخت دقیق این عوامل ارایه شده است. هدف این پژوهش، شناسایی و بررسی میزان اهمیت هریک از عوامل تاثیرگذار بر ایجاد مشکلات رفتاری کارکنان وظیفه و دست یابی به راه کارهایی در جهت کاهش این گونه رفتارها می باشد. برای دست یابی به یک الگوی جامع در این زمینه، از سه حوزه ی نظری علوم روان شناسی، جامعه شناسی و مدیریت استفاده شده و عوامل تاثیرگذار بر ایجاد رفتارهای مخرب از سوی سربازان وظیفه دسته بندی شده است. برای تجزیه و تحلیل آماری داده های تحقیق، از دو آزمون تحلیل عامل اکتشافی و فریدمن استفاده شده است. هم چنین، برای تعیین میزان هم بستگی بین عوامل از آزمون هم بستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که در 5 عامل با ترتیب اهمیت نسبی: عوامل مدیریتی (رفتارهای تعاملی مخرب فرماندهان با سربازان)، عوامل فردی (رفتارهای مخرب شغلی سربازان)، عوامل کنشی (رفتارهای تعاملی مخرب سربازان در محیط پادگان)، عوامل روان شناختی و عوامل ساختار سازمانی، بر ایجاد مشکلات رفتاری سربازان وظیفه تاثیرگذار است. نتایج آزمون هم بستگی پیرسون نیز معنادار بودن رابطه بین عوامل پنج گانه ی فوق را با ایجاد مشکلات رفتاری کارکنان وظیفه تایید کرده است.
    کلیدواژگان: خدمت سربازی، رفتارهای شغلی، کارکنان وظیفه، سرباز
  • سید محمد اعرابی، سیدهاشم هدایتی صفحه 127
    نگرش استراتژیک در دهه ی اخیر از جایگاه ویژه ای در عرصه ی مدیریت برخوردار شده است. رویکرد استراتژی موجب شد که مقوله ی محیط، حضوری جدی در عرصه ی مدیریت پیدا کند. از یک قرن پیش، مدل های متعدد و متنوعی از سوی اندیشمندان و پژوهشگران ارایه شده و به تدریج ضمن تکمیل این مدل ها، متغیرهای بیش تری در فرایند تدوین استراتژی مورد توجه قرار گرفته بود که فرهنگ از آن جمله است. فرهنگ در سالیان اخیر به عنوان یک رویکرد در فرایند مدیریت استراتژیک جای گرفته است. از نظر محققان، رویکرد های اجتماعی که به مثابه ی مفروضات فرهنگی بر گزینش الگوهای استراتژی تاثیر می گذارند، به دو دسته ی اصلی تقسیم می شوند: 1- رویکرد های عقلایی 2- رویکرد های شهودی. این که کدام رویکرد در کدام جامعه و سازمان از کارآیی و اثربخشی بیش تری برخوردار است، بستگی به فرهنگ حاکم بر آن جامعه و سازمان و نیز رویکردهای اجتماعی غالب دارد.
    در این مقاله، دست یابی به الگوهای مناسب تدوین استراتژی مبتنی بر فرهنگ سازمان ها در ایران، از اهداف این پژوهش است. براساس نتایج به دست آمده و اثبات معنادار بودن رابطه ی بین فرهنگ و الگو های تدوین استراتژی، الگوی کنترلی (انسجامی) با ویژگی فرهنگ غیرمنعطف و رویکرد اجتماعی عقلایی به عنوان الگوی مناسب جهت تدوین استراتژی در سازمان های ایرانی شناسایی و معرفی شد. اصلی ترین دست آورد علمی این پژوهش، ارایه ی مدلی کاربردی برای تدوین استراتژی بر مبنای فرهنگ سازمانی است که الگوهای استراتژی سازمان ها را با توجه به ویژگی های فرهنگی آن سازمان فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: استراتژی فرهنگ، تدوین استراتژی، فرهنگ سازمانی
  • حسین خنیفر، دکترغلامرضا جندقی، فاطمه شریعتی، نفیسه زروندی صفحه 147
    در دنیای امروز، به دلیل اهمیت ارتباطات، گوش دادن مؤثر دارای اهمیت ویژه ای است. مدیران، با گوش دادن مؤثر می توانند به نتایج مطلوب از جمله تعهد سازمانی دست یابند. این تحقیق، در دو سازمان تامین اجتماعی و جهاد کشاورزی استان قم صورت گرفته است که نمونه ی آماری آن 210 نفر از کارکنان را دربرمی گیرد. تعداد 30 پرسش نامه به طور تصادفی در جامعه ی مورد مطالعه توزیع و پس از جمع آوری پرسش نامه ها ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) 92/0 به دست آمد و با اصلاحات نهایی به 95/0 رسید. برای سنجش روایی، تعداد 15 پرسش نامه با نظر استادان، مدرسان و کارشناسان مدیریت توزیع و با انجام اصلاحات، نهایی شد. پرسش نامه ها در سه بخش جمعیت شناختی و بررسی تعهد سازمانی با 30 سؤال و بررسی شنود مؤثر با 15 سؤال تنظیم شد. نتایج تحقیق، حاکی از آن است که بین مؤلفه ی مهارت شنود مؤثر و تعهد سازمانی کارکنان، رابطه ی مثبت و معنا داری وجود دارد. هم چنین، بین مهارت شنود مؤثر و تعهد عاطفی، مستمر و هنجاری رابطه ای معنادار و مثبت وجود دارد. براساس آزمون های انجام شده بر روی داده ها، از نظر رابطه ی مهارت شنود مؤثر با تعهد، مؤلفه های تعهد مستمر و تعهد عاطفی در رتبه ی اول و تعهد هنجاری در رتبه ی دوم قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارتباطات، تعهد سازمانی، ارتباطات موثر، شنود موثر
  • قاسم قنبری خانقاه صفحات 1-7
|
  • Sayyed Hosein Abtahi, Sayyed Mohammad Moosavi Page 1
    Recently, Human Resource has been recognized as playing a basic function in the organizations and it has become a strategic factor. The present research is conducted to design proper strategies for human resource in a spiritual organization in the country. Research data was gathered by distributing questionnaires, interviewing with managers and experts, and reviewing the available organizational reports. For designing strategies, the researcher has used SWOT and PEST analytical methods. Delphi test has also been employed from the first steps to the end.Research Results indicated that the organization under study, at the entrance phase of human forces, was at an appropriate situation internally and externally, standing at a level higher than the medium; total sum of external and internal factors was higher than 2.5. However, the processes of maintenance and output of human resource of the organization were quite poor regarding external factors; total sum of external and internal factors was below the average 2.5. The organization was better in input process of human resource. Therefore, it is recommended that the organization applies aggressive strategies for human resource input. Yet, defensive strategy seems to be better for maintenance and output processes. Findings of this research indicated that if the organization under study accomplishes the recommended strategies successfully, it will be able to develop synergy, integration and convergence in human resource policies for its activities.
  • Mohammad Hosein Alikhani Page 25
    The Unintended Consequences resulting from organizational Climate of a college is investigated in two phases. In the first phase, 86 professors and 288 students were selected randomly, and the organizational Climate was investigated descriptively by distributing questioners among them. The indicators of descriptive statistics, independent T test, univariate and multivariable variance analysis were applied for analyzing the data.In the second phase, the unintended consequences were identified by qualitative methods using semi-organized questionnaires and observation. 80 students were interviewed selectively and the outcomes were reviewed through qualitative analysis. The comments of experts were applied for validity and reliability of the results.The results indicated that:The organizational Climate was slightly below average; Students described the Climate to be more rigid than that described by the professors; Differences among faculties were not significant; The Unintended Consequences of obedience, admitting organizational authority, adaptation, pretention and role playing for gaining success, reluctance to work in group, superficial learning for getting higher scores, political dependence, were at a high level in the students; Intention to give suggestions, critical attitude, and high self-esteem existed among the students.
  • Mandani Tounke Nejad, Ali Davari Page 51
    The models of studying the concept of human resource can be divided into two approaches: field approach and functions approach. Making use of field and functions approaches, and following the general action theory, the researcher intends to describe the human resource development model from sociological perspective. This article is intended to measure four aspects of human resource development: identity, integrity, achievement, and adoption of the employees of the Iranian National Petroleum Company. The results indicated that all aspects were necessary for managers, specialists, and operational employees. The results also revealed that, except for identity and maintenance of organizational culture, the importance of human resource development was different among the groups.
  • Sayyed Masood Poursaeid Page 81
    According to social learning theory, learning can take place by observing others’ behavior and their consequences. When a person observes an entrepreneurial behavior and the entrepreneurial person is affirmed by people around him, that behavior will be reinforced by the observer and he or she will go on with that entrepreneurial behavior. This research has been conducted by designing the conceptual model and having it confirmed by scholars, and distributing questionnaires carrying out semi-structured interviews by 23 master entrepreneurs of Sheikh Bahaee Festival. Quantitative and qualitative methods were followed in this research. The researcher tried to determine the priority of environmental factors and the degree of their influence on developing entrepreneurial human resource through quantitative method. The findings of this assessment revealed that other environmental factors (observational learning factors) had the most effective role on their works (average = 5.52). The role of family occupied the second rank for them (average = 5.32). Following qualitative method, the contents of the interviews were analyzed according to Grounded Theory. The results are presented as causative, contextual, and mediatory model. The results indicated that observation plays a great role in the fulfillment of entrepreneurial behavior. The entrepreneurs repeatedly emphasized that they had observed entrepreneurial behavior in other people. Providing the possibility of observing entrepreneurial behavior and supporting this kind of activities by the government seem to be the most important practical suggestions for developing entrepreneurial human resource.
  • Borzoo Farrahi Boozanjani, Mahmood Hasan Beigi, Mahdi Hooshangi Page 101
    Due to the vital significance of military service and that the conscripts are all young, it seems quite necessary to study their behavioral problems. This research is intended to study the problems of the conscripts being employed at a unit of Military organization, and to recognize and classify causes of these problems. The main purpose of this research is to assess the importance of each of these causes and to present solutions to remove or decrease them. To develop a comprehensive model and to classify the causes of destructive behavior of the conscripts, the findings of psychology, sociology, and management were applied. Two tests of ‘exploring factor analyses and “Friedman test’ were applied for analyzing the data. ‘Pierson correlation was used for assessing the correlation between the explored causes. The results illustrated the following five factors with approximate important influencing the behavior of the conscripts: managerial factors (interactional destructive behavior among commanders and conscripts), individual factors (occupational factors), psychological factors, and factors relating to organization structure. The results of Pierson correlation test indicated that there was a significant correlation between five effective factors and behavioral problems.
  • Sayyed Mohammad Aarabi, Sayyed Hashem Hedayati Page 127
    Strategic attitude has gained a special position in management. Strategic approach has resulted in a serious presentation of environment in management. From a century ago, various models have been suggested by scholars and intellectuals. They have been developed into more complete models. This has caused the presentation of more variables in designing strategies. Culture is one of these newly added factors which has entered in the process of strategic management. According to scholars, social approaches arising as cultural presuppositions, which affect the choice of strategic models, can be divided into two main groups: 1) rational approaches, and 2) intuitional approaches. Chosing the most effective and efficient approach fitting the situation and organization, depends on the current dominant culture in the society or organization.This research is intended to develop an appropriate culture-based strategy in Iran. Based on the findings of this research, and according to the significant relation between culture and strategy designing, control model(integrative model) having inflexible culture and rational social approach was recognized and introduced as an appropriate model for designing strategy for Iranian organizations. The main achievement of this research contains a practical model for developing strategies based on organizational culture.
  • Hosein Khanifar, Gholam Reza Jandaghi, Fatemeh Shariati, Nafiseh Zarvandi Page 147
    Effective listening has become very essential due to the importance of communication in today’s world. With effective listening, managers can achieve desirable results including organizational commitment. This research has been conducted in two organizations of social insurance and cultural Jihad in Qom province, including 210 of their employees. 30 questionnaires were randomly distributed among the subject. We came about with a correlation coefficient of 0.92, which rose to 0.95 after modification. Getting the recommendations of scholars, professors, and experts of management, 15 questionnaires were applied for testing reliability after modification. The questionnaires were classified into three demographical parts for testing organizational commitment (30 questions) and effective listening (15 questions). The results indicated that there was a positive and significant relation between effective listening skill and organizational commitment of the employees. Positive and significant relation was also found between effective listening and emotional, normal, and consistency commitments. Regarding the relation between effective listening and commitment, the results of the tests on the data indicated that consistency commitment and emotional commitment were ranked as the first, and normal commitment occupied the second position.